04 آذر 1403

  • 1402/06/18
  • - تعداد بازدید: 54
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
شبکه بهداشت و درمان شهرستان مهر

بیماری زگیل تناسلی، بیماری شایع قرن اخیر

زگیل تناسلی یا زگیل مقاربتی یکی از شایع ترین بیماری های پوستی و عفونی است که در گروه بیماری های آمیزشی (STD) قرار می گیرند. این بیماری در اثر تماس مستقیم پوست با پوست فرد آلوده و از طریق برقراری روابط جنسی بین افراد منتقل می شود.
بیماری زگیل تناسلی یک بیماری عفونی است که عامل اصلی به وجود آورنده ی آن نوعی ویروس DNA دار با نام HPV یا پایلومای انسانی می باشد.
این ویروس از طریق تماس مستقیم پوست افراد و عمدتا در اثر ارتباطات جنسی منتقل می شود. با تغییر الگوها و عادات جنسی افراد در جوامع امروزی متاسفانه سن شیوع این بیماری بسیار کاهش یافته و به مرز ۱۲ سال رسیده است. میزان شیوع بیماری در مردان و زنان به یک اندازه است و در فاصله سال های ۱۲ تا ۳۵ زندگی که افراد از نظر جنسی فعال هستند احتمال ابتلا به این بیماری بسیار افزایش می یابد.
بهترین راه پیشگیری از این بیماری بعد از خویشتن داری و محدود کردن روابط جنسی به رابطه زناشویی، واکسن گارداسیل یا واکسن زگیل تناسلی است که علاوه بر ویروس HPV، از ابتلا به سرطان رحم نیز جلوگیری می کند.
زگیل تناسلی از طریق روابط جنسی دهانی، واژن و مقعد منتقل می شود. معمولا از زمان انتقتل ویروس تا ایجاد زگیل چند هفته تا چند ماه فاصله است. زگیل تناسلی همیشه با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیست، زیرا ممکن است این ضایعات بسیار کوچک و به رنگ پوست یا کمی تیره تر باشند. همچنین ممکن است زائده خای ایجاد شده شبیه گل کلم، صاف یا کمی زبر و حساس به لمس باشند. این بافت ها ممکن است به شکل یک خوشه زگیل یا فقط یک زگیل ظاهر شوند.
 
نحوه تشخیص زگیل:
برای تشخیص بیماری، پزشک ایتدا یک معاینه روتین و ساده انجام کی دهد و با معاینه ظاهری فرد این زائده ها را بررسی می کند. زگیل های تناسلی ظاهر و علائم مشخصی دارند و به سادگی قابل تشخیص هستند. اگر علائم زگیل آلت تناسلی در بدن فرد وجود نداشت حسب مورد، قسمت های پنهان و داخلی دستگاه تناسلی بررسی می شوند.
در صورتی که احتمال ابتلای فرد به ویروس و یا سایر عفونت های ناشی از آن وجود داشته باشد پزشک از روش های دیگری برای تشخیص ویروس در بدن فرپ استفاده می کند. این روش ها شامل موارد زیر می باشند:
- تست پاپ اسمیر
- آزمایش خون
 
برای تشخیص ویروس عامل زگیل تناسلی و بررسی خطرات احتمالی آن به زنان بالای ۳۵ سال توصیه می شود که حداقل سالانه یک بار تست پاپ اسمیر را انجام دهند. این تست فقط مختص بانوان است و با نمونه برداری مختصری از سلول های دهانه رحم‌ و واژن می توان بررسی دقیق پیرامون این بیماری و تبعات آن انجام داد.
 
علائم و نشانه های ابتلا به زگیل تناسلی:
بیماری زگیل تناسلی با علائم و نشانه های واضح و مشخص همراه است که بسیاری از آن ها به سادگی توسط خود فرد قابل تشخیص هستند. البته در برخی موارد این ضایعات درون نواحلی داخلی دستگاه ژنیتال به وجود می آیند و با علائم خاصی هم همراه نیستند، اما تشخیص زگیل تناسلی در مردان راحت تر است. در چنین شرایطی تشخیص این بیماری کار آسانی نیست و به بررسی های پزشکی نیاز دارد. بیشتر افراد زمانی به وجود این بیماری در بدن خود پی می برند که با علائم و نشانه ی ظاهری آن برخورد می کنند.
-در افرادی که رابطه جنسی دهانی داشته اند این زائده ها ممکن است در اطراف نواحی دهان، زبان، لب ها و گلو ایجاد شده باشد.
- رنگ زگیل تناسلی غالبا به رنگ پوست است ولی در برخی موارد ممکن است تیره تر و یا روشن تر از رنگ پوست فرد باشد.
-اگر زائده ها در مسیر مجاری ادراری قرار گرفته باشند می توانند باعث ایجاد خونریزی، بروز درد و انسداد مجاری ادراری شوند.
- وجود رطوبت و ترشح در محل زگیل های تناسلی
- احساس سوزش و خارش در محل زگیل ها
پیشگیری:

واکسن‌های HPV که با نام "گارداسیل" و "گارداسیل ۹" شناخته می‌شوند می‌توانند از زنان و مردان در برابر ابتلا به اکثر سویه‌های شایع HPV که باعث زگیل تناسلی می‌شوند، محافظت کنند. لازم به ذکر است این واکسن‌ها از زنان در برابر سویه‌های مرتبط با سرطان دهانه‌ی رحم هم محافظت می‌کنند.

افراد می‌توانند این واکسن‌های را در سنین ۹ تا ۴۵ سالگی تزریق کنند اما بهترین زمان تزریق سنین ۱۲ تا ۲۶ سالگی و قبل از شروع فعالیت جنسی است. واکسن‌های HPV بسته به سن فرد در یک، دو یا سه نوبت تزریق می‌شوند. واکسن‌ می‌بایست زمانی تزریق شود که فرد وارد رابطه‌ی جنسی نشده است. اگر افراد در معرض ویروس HPV قرار گیرند، اثربخشی واکسن کاهش می‌یابد.

لازم به ذکر است واکسن دیگری هم وجود دارد که سرواریکس (Cervarix) نامیده می‌شود. این واکسن برای جلوگیری از سرطان دهانه‌ی رحم موثر است، اما تاثیری در جلوگیری از زگیل تناسلی ندارد.

استفاده از کاندوم یا سد دهانی هم خطر ابتلا به زگیل تناسلی را کاهش می‌دهد.

 
راه های درمان:
شاید افراد زیادی از مراجعه به پزک خجالت بکشند ولی باید بدانید که هر چه درمان زگیل های تناسلی خود را سریع تر و زودتر آغاز نمایید درمان آن راحت تر است. داشتن است س و پنهان کردن بیماری زگیل تناسلی فقط روند درمانی آن را کند تر و سخت تر می کند. معمولا استفاده از پماد زگیل برای کنترل و درمان توصیه می شود. روش های درمان زگیل تناسلی در مردان و زنان تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند و هر دو باید با توجه به اندازه و محل دقیق زگیل ها یکی از روش های درمانی را انتخاب کنند.
از آنجایی که برخی تیپ های این ویروس می تواند باعث بروز انواع سرطان (زبان، دهان، حلق و دهانه رحم) شود درمان سریع و زود هنگام زگیل های تناسلی از اهمیت بالایی برخوردار است. از طرفی تا زمانی که فرد به زگیل تناسلی مبتلا هست نمی تواند با شریک جنسی خود رابطه برقرار نماید زیرا امکان سرایت زگیل های تناسلی وجود دارد. به طور کلی برای درمان تمامی انواع زگیل های تناسلی درمان های زیر در نظر گرفته می شود:
- لیزر درمانی
- کرایو‌تراپی
- سوزاندن با الکتروکوتر
- عمل جراحی
- دارو درمانی 
جمع آوری: سمیه رضایی، کارشناس آموزش و ارتقای سلامت 
  • گروه خبری : اخبار,اخبار واحدها
  • کد خبری : 89166
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید